Koření
Česká kuchyně by se bez kmínu neobešla. Používáme jej na kuře, kachnu, chléb, brambory, zelí, prostě všude. Chléb bez kmínu by mohl být dobrý, ale komu u nás by chutnal? :) A je to dobře, protože obsažená látka karvon usnadňuje trávení a pomáhá proti nadýmání! Zajímavostí je, že kmín je velmi blízce příbuzný například kopru nebo mrkvi. Pěstujete-li kopr, okuste nezralá semena - voní přesně jako kmín. Náš kmín pochází přímo od českého farmáře z čisté přírody Českomoravské vrchoviny. Máme jistotu, že se roky neválel někde ve skladu (ne farmář, kmín), a je tak krásně čerstvý (kmín, farmář možná také) :)
ušené listy Vavřínu vznešeného
Skladování: pro zachování vysoké kvality listů je skladujte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený.
Země původu: Řecko (Kréta)
Upozorňujeme, že listy řeckého vavřínu mají vždy o něco horší vzhled (různé skvrnky na listech), což je ale vyváženo vysokou intenzitou aroma, chuti a barvy.
Nejsou řecké bylinky jako řecké bylinky, a proto je dovážíme pouze od námi prověřeného pěstitele z nádherného řeckého ostrova Kréta. Rozmarýn je krásná středomořská rostlina prostoupená pryskyřicemi a mnoha zajímavými látkami, jako je například kafr, kyselina rozmarýnová a další látky, u nichž jsou studovány možné protirakovinné účinky. Zajímavostí rozmarýnu je jeho doba kvetení – v mírném podnebí, o které pomalu, ale jistě přicházíme, kvete pouze na jaře a v létě; v teplém podnebí kvete po celý rok.
Rozmarýn se výtečně hodí ke všem druhům mas, zejména k jehněčímu, rybám, grilovaným jatýrkům a kořenové zelenině, ale i k luštěninám. Dobře doplňuje pokrmy z rajčat, jako např. rajčatové polévky, sugo, rajskou apod. Grilovaným pokrmům rozmarýn dodává příjemný nádech opáleného dřeva. Používá se též ve formě chutného čaje.
Maďarská paprika je světově vyhlášená, přičemž na kvalitu papriky ze Szegedu jsou kladeny obzvlášť přísné nároky. Szegedská paprika se například mele bez semínek, takže obsahuje pouze jen dužinu a slupku, obojí napěchované vitaminy, rudými a žlutými karotenoidy, minerály a mnoha dalšími zdraví prospěšnými látkami, a především není pančována umělými barvivy.